Strøby

Mænds Mødesteder Stevns hædret med en pris

Se billedserie

Strøby: Mænds Mødesteder Stevns fik i går Forum for Mænds Sundheds pris ‘Årets Men’s Health Week Pris 2016’.

Tirsdag den 7. juni på åbningsmødet for Mænds Sundhedsuge fik Per Jensen fra Mænds Mødesteder Stevns overrakt Men’s Health Prisen 2016. Prisen går til mændene i de indtil nu etablerede Mænds Mødesteder i Danmark.

Svend Aage Madsen, formand for Forum for Mænds Sundhed, udtaler i forbindelse med overrækkelsen af prisen:

– Mændene i Mænds Mødesteder får årets Men’s Health pris, fordi de har vist så stort engagement og mod til at prøve noget helt nyt, der kan gavne mænds trivsel og sundhed. Og fordi de selv har taget styringen.

– Mænds Mødesteder kan blive afgørende for ikke mindst de mange mænd – ofte dem med dårligst helbred – der ikke i dag har fællesskaber og har svært ved at finde andre at være sammen med. Mænds Mødesteder en vej ud af ensomhed og isolation – som jo er faktorer der udgør en alvorlig trussel for helbredet. Vi glæder os til at opleve Mødestederne udvikle sig og til at flere kommer til.

Hvad er Mænds Mødesteder?

I Australien og Irland blomstrer Mænds Mødesteder – der er flere tusinde ’Men’s Sheds’, som de kaldes der.

Fænomenet kom til Danmark sidste år. Da det blev annonceret i Billund mødte 150 mænd frem. Siden er hundredevis af mænd mødt frem på Stevns, i Odsherred, i Nordjylland, ved Silkeborg, i Ålborg og Århus, på Bornholm, ved Horsens mv. Her omkring Men’s Health Week 2016 er der 12 Mænds Mødesteder i Danmark, og flere er på vej i blandt andet Kjellerup, Glostrup, Brøndby, Frederikssund og Høje-Taastrup.

Forum for Mænds Sundhed har taget initiativ til etablering af Mænds Mødesteder i Danmark, fordi de kan blive et vigtigt led i at skabe bedre fysisk og psykisk trivsel for mænd. Og fordi der ser ud til at være et udækket behov for, at mænd kan finde sammen i fællesskaber.

Mænds Mødesteder er non-profit og ikke-kommercielle mødesteder, de er tilgængelig for alle mænd og deres primære formål er at skabe et trygt og venligt miljø, hvor mænd kan være sammen om meningsfulde projekter i deres eget tempo og i selskab med andre mænd.

Hvorfor behov for Mænds Mødesteder

Mange mænd er ikke så gode til at gå ud og skabe sociale kontakter. De vil helst være i en sammenhæng, hvor de oplever, at de laver noget sammen, som i sig selv giver social kontakt. En del mænd kan opleve ensomhed og det har betydning for deres helbred og sundhed.

Ensomme mænd reagerer ofte på nogle måder, der skubber andre mennesker væk. De lukker sig inde i sig selv og har tendens til at blive vrede på andre. Det bevirker, at de får sværere ved at få hjælp og kontakt med andre. På den måde kan ensomheden øges.

De færreste mænd definerer sig selv som ensomme. Men hvis man spørger dem: Har du snakket med nogen den sidste uge? Har du snakket med nogen den sidste måned? Så siger mange, at det har de ikke gjort.

Langt flere mænd end kvinder har ikke nogen at tale med. Det gælder ikke mindst mænd, der ikke har en partner. For de mænd som ikke har et fællesskab via arbejdspladsen, er der behov for at finde nye måder at være sammen med andre mænd på – nye veje til sociale kontakter, diskussionspartnere, erfaringsnetværk, anerkendelse, oplevelse af at betyde noget for andre og for samfundet.

Forum for Mænds Sundhed vil i ugen Men’s Health Week slå et slag for Mænds Mødeste-der, der er et konkret tiltag, der kan skabe grundlag for at styrke mænds fællesskab med andre mænd og derved styrke deres mentale og fysiske trivsel.

Hvad siger mændene?

Som led i en større undersøgelse af mænds syn på sundhed og sundhedsvæsnet har Forum for Mænds Sundhed interviewet mænd, der kommer i Mænds Mødesteder.

Nogle af resultaterne fra undersøgelsen:

  • Mænds Mødesteder er en vej ud af ensomhed
  • Mange mænd er vant til, at kvinder tager initiativet til samvær med andre – Mænds Mødesteder er en mulighed for, at mænd på egen hånd skaber fællesskab
  • Mændene er super glade for samværet og fortroligheden i Mødestederne
  • Mændene er opsatte på at lave alle mulige aktiviteter på egen hånd i Mødestederne
  • Mændene ser Mødestedet som en vej til bedre livsstil og mere sundhed
  • At mændene selv styrer aktiviteterne og i deres eget tempo, passer dem rigtig godt

Man kan downloade hele undersøgelsen som pdf-fil fra www.sundmand.dk.

Kommentarer