Samfund

Førstegangskøbere kan ikke låne penge til bolig

Det er stadig svært for førstegangskøbere at låne penge til at købe en bolig. Selv om boligsalget slog alle rekorder i det 2020, vi netop har vinket farvel til, blev det sværere at være ung på boligmarkedet. Det viser en undersøgelse fra RealMæglerne med over 100 ejendomsmæglerbutikker i hele Danmark. Udfordringerne skyldes bl.a. nye krav fra Finanstilsynet, siger adm. direktør.

Stramninger fra Finanstilsynet betød i 2020, at det blev sværere at være ung og førstegangskøber på boligmarkedet. Det viser en ny spørgeundersøgelse fra RealMæglerne med over 100 ejendomsmæglerbutikker i Danmark.

Det er blevet sværere

I undersøgelsen svarer 50% af ejendomsmæglerne i kæden, at det i løbet af 2020 er blevet sværere for unge at købe deres første bolig. 30% af mæglerne svarer, at situationen er uændret i forhold til 2019.

Mæglerne har svaret ud fra deres indsigt i og erfaringer fra det lokale boligmarked, hvor de har fingeren på pulsen, og dagligt er i kontakt med boligkøbere og boligsælgere.

Om baggrunden for stramningerne skrev Finanstilsynet således:

»Finanstilsynet har særligt fokus på, at virksomhederne efterlever reglerne om god skik for boligkredit, og at de udviser ansvarlig adfærd. Som långiver skal man bedst muligt sikre sig, at der ikke ydes lån til forbrugere, der er særligt økonomisk udsatte, så de ikke påtager sig gældsforpligtelser, som de ikke kan honorere … «

Stramninger har slået igennem

”Udsatte” eller ”sårbare” boligkøbere var et finansielt fænomen, der i løbet af 2020 poppede op og fik landsdækkende omtale, da Realkredit Danmark forsøgte at hæve udbetalingskravet til boligkøbere til 10 procent med begrundelsen, at man ville ”beskytte de sårbare boligkøbere”.

Preben Merrild Angelo, adm. direktør i RealMæglerne, oplever dog, at det generelt set er hele lånemarkedet, der har flyttet sig:

– Stramningerne fra Finanstilsynet har slået igennem, og det betyder bl.a., at det er blevet sværere at være ung boligkøber. Kravene har ligeledes ramt boligkøbere i aldersgruppen +50 og/eller boligkøbere i landdistrikterne, fortæller han.

Flere årsager

Dog viser undersøgelsen fra RealMæglerne, at der også er andre årsager til, at det er blevet sværere for nogle grupper af boligkøbere at skaffe finansiering:

30% mener, at det skyldes stramningerne fra Finanstilsynet, mens 20 % mener, at det er individuelle vurderinger i banken lokalt, og 30% mener, at det er købers privatøkonomi, der sætter en stopper for boligdrømmene for mange.

Kravene fra Finanstilsynet betød bl.a., at ”… udlåneren ved lån med afdragsfrihed til brug for nedsparing bør betinge sig, at lånets hovedstol er væsentligt mindre end lånegrænsen for realkreditlån med pant i ejendommen, hvad enten det er en ejer- eller fritidsbolig. Og at ejendomskreditselskabet i vurderingen bør tage udgangspunkt i en belåningsgrænse på maksimalt 60 pct. af boligens markedsværdi.”

Risikovurdering spøger

Derudover betød de nye krav, at lånegiveren ”… som udgangspunkt heller ikke må indgå aftaler om risikable lån eller realkreditlignende lån med høj belåningsgrad, hvis forbrugeren får en høj gældsfaktor, hvilket defineres som gældsfaktor fire eller derover.”

– Det er risikovurderingen, der spøger i de her sager med unge mennesker, der tidligere godt kunne låne og stifte familie. Vi har generelt set en udfordring i Danmark med, at førstegangskøbere bliver ældre og ældre, fortæller Preben Merrild Angelo og uddyber:

– Det skyldes bl.a., at det tager længere tid at spare op til en udbetaling, fordi mange af de her unge mennesker er fanget i dyre huslejer i de store byer. De kan godt sidde til leje for 16.000 kr. om måneden, men de kan ikke eje billigere. Det er en ”uheldig generation”, og stramningerne fra Finanstilsynet har ikke gjort det nemmere for dem. Der ligger en stor opgave foran politikerne, så de kan sørge for, at vi ikke ender i generationel regression, slutter Preben Merrild Angelo.

Kommentarer