Lille Heddinge

100-året for våbenhviledagen 1. Verdenskrig

Se billedserie

Højtideligholdelse af 100 året for våbenhviledagen for 1. Verdenskrig.

Den 11. – 11. 1918 kl. 11.00 trådte våbenhvilen i kraft, efter fire års blodig verdenskrig. Denne dag har Hjemmeværnet og de stevnske soldaterforeninger højtideligholdt gennem mange år og 100 års dagen var ingen undtagelse, dagen startede med kranselægning ved Hallifaxstenen i Højeruplund, her var efterkommere af familien Chambres til sted og lagde krans, en ”Valmue krans”, en beskeden papirvalmue skulle symbolisere de faldne i 1. Verdenskrig og bæres i knaphullet. Den anvendes også til at smykke kranse på krigens
monumenter.

Gradvist fik den årlige våbenstilstandsdag (fra 1921 kaldet Remembrance Day) tilnavnet “Poppy Day”, og hvert år sælges der i perioden op til den 11. november over 40 mio. af disse dybrøde papirblomster. Herefter samledes alle deltagere i Lille Heddinge Kirke hvor sognepræst Eigil Andreasen holdt en mindegudstjeneste, for en fyldt kirke.
Efter gudstjenesten samledes alle ved det lille kapel på Lille Heddinge Kirkegård. Kapellet der rummer kisten med den unge stevnsbo Ole Frandsen Andersen, som i 1917 udvandrede til USA, han faldt i slaget ved Mosel-floden 1. november 1918, kun 10 dage
før våbenhvilen.
Sognepræst Eigil Andreasen holdt en kort andagt hvorefter der kl. 11.00 blev lagt kranse og blomster, blandt andet af efterkommer af Ole Frandsen Andersens familie der stadig bor i USA.
Derefter blæste trompeten “Last Post”, som afslutning på de to mindehøjtideligheder. Herefter samledes deltageren til en reception i sognegården.

Kommentarer