Samfund

Stevns Kommune overvejer brug af sprøjtegift

Stevns Kommune: Materielgården i Stevns Kommune skal spare 500.000 kroner i driftsomkostninger, og størstedelen af denne besparelse vil kunne findes ved at bekæmpe ukrudtet med sprøjtegifte i stedet for de nuværende ukrudtsbrændere.

Mandag den 07. november skulle Plan- og Teknikudvalget tage stilling til ændring af ukrudtsbekæmpelsen på Materielgården. De er blevet enige om, at det mest optimale vil være at inddrage hele Kommunalbestyrelsen i den beslutning, skriver Dagbladet Stevns.

– Vi anser det som et meget principielt spørgsmål, så vi mener, at det vil være bedst at inddrage hele Kommunalbestyrelsen i den beslutning. Derfor har vi for det første efterspurgt flere erfaringer fra de kommuner, som allerede bruger sprøjtegifte, og dernæst vil vi have spørgsmålet belyst på et temamøde, siger udvalgsformand Anette Mortensen (V) til Dagbladet Stevns.

Ukrudtet på kommunens arealer bliver i øjeblikket bekæmpet af gasbrændere, hvor planten først dør efter gentagne afbrændinger. Ved brug af sprøjtegifte vil planterne blive dræbt med det samme, og der skal dermed kun bekæmpes nye planter.

Til sammenligning skal der kun ske behandling med sprøjtegift tre til fire gange i løbet af en sæson mod fjorten til tyve gange med gasafbrænding.

Dermed vurderes det ligeledes, at der vil være en besparelse på 240.000 kroner om året alene i personaletimer samt en besparelse på 60.000 kroner ved at skifte gas ud med pesticider. Altså en årlig besparelse på 300.000 kroner.

Dog er det nødvendigt at investere i et nyt sprøjtesystem til cirka 230.000 kroner, hvis der skal omstilles til sprøjtning.

I 2007 indgik Miljøministeriet, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening en aftale om, at der skulle ske en afvikling af plantebeskyttelsesmidler på offentlige arealer. Denne blev indgået for at nedsætte risikoen for grundvandsforurening samt for at beskytte naturen og menneskers sundhed.

Mange kommuner er dog gået fra bekæmpelse af ukrudt med ukrudtsbrændere, og er i stedet gået over til bekæmpelsesmidler, der har lav milørisiko, og som er godkendt af Miljøstyrelsen.

Kommentarer